Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ

(σύνδεσμος με παλαιότερη δημοσίευση)


Gustav Klimt "Buchenwald I, um 1902", Dresden, Moderne Galerie

Σωπαίνει κανείς, όχι μόνο όταν δεν έχει τίποτα να πει, αλλά κι όταν νιώθει τα λόγια να ορμούν σα χείμαρρος φράζοντάς του το στόμα. Παγώνει στη θέα της καταστροφής, παραλύει στη συνειδητοποίηση της βλακείας που τον περιβάλλει και που ο ίδιος κουβαλά. Το βαρύτερο φορτίο είναι η ανοησία, γιατί τρυπώνει ανεπαίσθητα σε κάθε επιθυμία, εισέρχεται από τη χαραμάδα κάθε αίσθησης, γαντζώνεται από κάθε επιλογή, θρονιάζεται σε κάθε δραστηριότητα, θεριεύει σε κάθε επόμενο βήμα. Η ανικανότητα είναι βλακεία. Ένα λάθος συγχωρείται την πρώτη φορά... τη δεύτερη, όσο ηλίθιος είναι κείνος που το ξανακάνει, άλλο τόσο είναι κι εκείνος που το συγχωρεί. Ο φθόνος είναι βλακεία. Κανένας εχέφρων δεν φθονεί τον διπλανό του, γιατί γνωρίζει πως χωρίς αυτόν δε μπορεί να ζήσει ούτε μια μέρα. Η απληστία είναι βλακεία. Ακόμα και το μεγαλύτερο ατομικό κέρδος είναι πρόσκαιρο κι ασήμαντο... αέρας και στάχτη.
Το άδειο κεφάλι είναι βράχος... είναι τείχος... κάστρο ολόκληρο. Απόρθητο.
Κουτοπόνηροι, κοντόφθαλμοι, μικρόνοες, λιγόψυχοι, εγωιστές ψευδάνθρωποι... ως που νομίζετε ότι θα φθάσετε με τέτοια δεκανίκια ? Μόνον γκρεμός απέμεινε... εμπρός.
Αλλά η συνείδηση είναι ακριβή κι οι τράπεζές σας άδειες από δαύτη...

11 σχόλια:

  1. Δεν μου μένει παρά να προσυπογράψω το υπέροχο κείμενό σου.
    Εκφράζει την αγανάκτηση που κυριεύει τις σκέψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς είναι δυστυχώς, καλή μου χρονοστιβάδα!
    Το κείμενό σου συγκλονιστικό!
    Φιλιά πολλά,χαίρομαι που άνοιξες τις πόρτες δυναμικά και γενναία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To ζήτημα είναι τώρα όχι τι λες, αλλά τι κάνεις. Το κείμενό σου εκφράζει εύστοχα την περιρρέουσα οργή. Αλλά. Τώρα τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου Χρονοστιβάδα, περιγράφεις τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα εκείνα που δεν κατόρθωσα να πω στο δικό μου κείμενο "διαμαρτυρίας". Διότι και που διαμαρτυρόμαστε ποιος μας ακούει...???

    Καλώς σε βρήκαμε και πάλι...
    φιλώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα παιδιά !
    Ούτε οργή, ούτε διαμαρτυρία φιλοδοξώ να εκφράσω. Μόνο μια απόπειρα "αποψίλωσης" σκέψεων. Πριν δυο χρόνια, όταν ξαναζήσαμε παρόμοια καταστροφή, είχα και περισσότερο κουράγιο για δράση και διάθεση κατανόησης. Ακούσαμε και διαβάσαμε τόσα πολλά, ψάξαμε τα "γιατί", που αναπόφευκτα ταλανίζουν το μυαλό όλων μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Καθένας απ' το πόστο του δίνει διαφορετική εξήγηση και δικαιολογία. Άλλος το είπε "οργανωμένο σχέδιο", άλλος "πολιτικό-οικονομικό συμφέρον", άλλος "ξένον δάκτυλον", άλλος αδιαφορία, ανοργανωσιά, ανικανότητα κι "έλλειψη συντονισμού", μέτρων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, άλλος κατονόμασε ως υπεύθυνο το "στρατηγό άνεμο", άλλος χαρακτήρισε την καταστροφή "φυσιολογικό εξελικτικό φαινόμενο της χλωρίδας" επιρρίπτοντας ευθύνες ως και στα πεύκα (...που επί αιώνες βρίσκονταν εκεί που βρίσκονταν). Συμπέρασμα και προσωπική μου διαπίστωση κατά την "αποψίλωση", είναι πως οτιδήποτε κι αν ισχύει (...όλα μαζί ή έστω ένα) προκύπτει από τη βλακεία και καταλήγει στη βλακεία. Βλάκες ψηφίζουν βλάκες και βλάκες κυβερνούν σ' ένα σύστημα βλακώδες, που ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί είναι ν' αναπαράγει βλακεία και να συνθλίβει οτιδήποτε άλλο. Αν λοιπόν, στην πλειοψηφία μας είμαστε (...ή καλύτερα, γίναμε) ένας λαός ηλίθιος, που βιώνει το παρόν (... το "τώρα" που λέει κι η αγαπητή Κλεοπάτρα) ως ένας περιφερόμενος συρφετός ανοήτων, πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον (...αν υπάρχει και δεν αυτοκαταστραφούμε λόγω βλακείας) δε μπορεί να είναι κατά πολύ διαφορετικό. Ακόμα και ο λιγότερο βλάκας, δεν παύει να είναι βλάκας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι το ανακάλυψα λίγο αργά, αλλά δε βαριέστε (...το ξέρω ότι δε βαριέστε, γι αυτό το λέω), αν ξαναπεράσετε από δώθενες, επισπευτείτε τους παρακάτω συνδέσμους :

    http://rodiat7.blogspot.com/2009/08/blog-post_28.html

    http://e-cynical.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html

    Αξίζει ν' αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να "ψάξουμε τις πηγές της παράνομης δόμησης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η παράνομη δόμηση "εξηγεί" το γιατί μπαίνουν κάποιες φωτιές αλλά δεν εξηγεί γιατί δεν μπορούν να σβήσουν. Μόνο εμέσως κταλαβαίνουμε ότι στο γενικότερο μπάχαλο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η πυρόσβεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγκλονιστικό κείμενο!
    Καλημέρα χρονοστιβάδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου και σένα Μαργαρίτα !

    Αγαπητέ webwalker, το γιατί δε μπορούν να σβήσουν εξηγείται αυτόματα. Αν ρίξεις μια ματιά στις εκτάσεις που διεκδικούνται από δεκάδες "οικοδομικούς συνεταιρισμούς", θα διαπιστώσεις πως πίσω απ' αυτούς κρύβονται πανεπιστημιακές κοινότητες, δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, σύλλογοι δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων δικαστικών ή αποστράτων, μέτοχοι και γενικώς εκπρόσωποι φορέων άμεσα συνδεδεμένων με τον κρατικό μηχανισμό. Μ' άλλα λόγια "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" ή αλλιώς "Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή εβδομάδα χρονοστιβάδα μου!
    Σου γράφω από ένα νέο μπλογκ που άνοιξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή