Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Meine Damen und Herren.... : MAX RAABE und sein Palast Orchester!


Αυτήν την Τρίτη 24 Μαρτίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει την τύχη να απολαύσει στο Θέατρο Μπάντμινγκτον, τις μελωδίες ενός σχήματος πολύ ιδιαίτερου. Ήγουν της Palast Orchester. Ενώ επικεφαλής των φωνητικών θα βρίσκεται ένας εξίσου ιδιαίτερος -αν όχι εκκεντρικός- καλλιτέχνης. Ήγουν ο Max Raabe, o οποίος συνέστησε την ορχήστρα (αποτελούμενη από 12 εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς) το 1986 και από τότε μετράει μόνο επιτυχίες.

Το όνειρο του Raabe ήταν πρωτοποριακό, βαπτισμένο όμως εξολοκλήρου στο παρελθόν (γι' αυτό και κάλλιστα μπορεί να είναι το έμβλημα αυτού του blog): Ήθελε να δημιουργήσει μιά ορχήστρα στα πρότυπα των ορχηστρών των δεκαετιών του 1920-1930 που μεσουρανούσαν στο γοητευτικά παρηκμασμένο Βερολίνο εκείνης της εποχής. Λάμψη, λούσο, μεγαλοπρέπεια σε μιά εποχή όπου η Γερμανία έχει ήδη χρεωκοπήσει, ενώ το κραχ ήταν ante portas... Γι' αυτό ίσως ταιριάζει γάντι -καθ' ομολογίαν και του ίδιου του Raabe- αυτό το μουσικό φαινόμενο και στην εποχή μας.
Πέρα όμως από αυτό, "υπάρχει μιά κομψότητα σε αυτή τη μουσική. Είναι η πιό στιλάτη μορφή ποπ που υπήρξε ποτέ. Και έχει μιά σπιρτάδα που συχνά λείπει από τη σημερινή μουσική..." Κύριε Raabe μου γειά στο στόμα σας!
Βεβαίως το ότι θα εμφανιστεί μία και μόνο μέρα στην Αθήνα έκανε τις τιμές των εισητηρίων μάλλον αποτρεπτικές. Στους τυχερούς λοιπόν που θα μπορέσουν να πάνε να τον δουν...
Οι υπόλοιποι ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή που θα μας αξιώσει να (ξάνα)πάμε στο ξεμυαλιστικό Βερολίνο, θα τον απολαύσουμε στον φυσικό του χώρο...

1 σχόλιο: